26 comments

Cum și-a distrus banca ING România propriul centru de date

by on 12/09/2016
 

Pe parcursul ultimelor zile s-ar putea să fi întâlnit mici probleme la modul în care funcționează serviciile băncii ING. Motivul din spatele iregularităților a fost un defect major la centrul de date principal al companiei, a cărui cauză a fost neobișnuită.

La sfârșitul săptămânii trecute, centrul de date din București a fost supus unui test de incendiu, pentru a verifica dacă sistemele de siguranță funcționează așa cum trebuie. Fiind o locație unde este găzduit echipament informatic mult, important și foarte scump, nu folosește o metodă de stingere a incendiilor tradițională, cu apă sau spumă, ci cu gaz inert capabil să împiedice reacția de oxidare rapidă.

Gazul în sine este complet inofensiv pentru servere, dar metoda sa de livrare nu a fost. Din câte se pare, gazul era stocat la o presiune mai mare decât cea nominală, iar atunci când a fost eliberat în centrul de date, a produs un zgomot înregistrat la 130 de decibeli, și asta numai pentru că echipamentul de înregistrare nu trecea de 130 de decibeli.

Vibrațiile provocate de acest zgomot s-au răspândit printre servere, provocând daune severe hard disk-urilor a căror capete de citire au început să se miște în moduri în care nu ar trebui. Rezultatul a fost că zeci de hard disk-uri au fost în efect distruse, lăsând banca fără date necesare pentru operațiunile de zi cu zi pentru aproximativ 10 ore. Informațiile erau stocate și pe centre de rezervă, așa că nu a fost o pierdere iremediabilă, dar tot una costisitoare, centrul de date trebuind acum să fie analizat pentru a vedea exact cât de răspândite sunt daunele.

Noțiunea că un zgomot emis de un sistem anti-incendiu cu gaz inert poate provoca astfel de daune nu este tocmai nouă, Siemens efectuând un test pe această temă anul trecut, din care a rezultat că orice zgomot mai mare de 110 decibeli va provoca probleme.

[Vice]

comments
 
Leave a reply »

 

Leave a Response