17 comments

De ce litera „C:\” este partitia primara in Windows?

by on 24/12/2016
 

O intrebare intalnita recent la care nu am avut un raspuns concret a fost „De ce litera C:\ este partitia primara in Windows, si nu alta litera?”. Interesanta intrebare, iar pentru cei care nu stiu, sau sunt curiosi, vom raspunde astazi in detaliu.

Inca de pe vremea MS DOS, litera C a fost primara pentru partitia sistemului de operare. Din anii ’60 a inceput acest concept de alocarea unei litere care sa reprezinte o partitie, IBM fiind responsabili datorita masiniilor virtuale care utilizau sistemele de operare CP-40 si CP/CMS. In anii ’80, IBM a incercat sa utilizeze CP/M pe sistemul IBM Personal Computer, dar nu s-au inteles cu Digital Research Inc.

Compania a ales sa cumpere licenta unei clone de CP/M numita 86-DOS. IBM au adaptat 86-DOS pentru calculatorul lor, si au numit acest sistem de operare MS-DOS. Fiind bazat pe CP/M, MS-DOS copia si schematica de litere alocate partitiilor. Calculatoarele din acea perioada nu dispuneau de stocare interna, datorita pretului foarte mare, in schimb utilizau o unitate, sau mai multe Floppy Disk. Unitatea Floppy era notata cu litera A in MS-DOS, si alte sisteme de operare de la acel moment, deoarece ce era partitia primara, iar a-2a unitate Floppy era marcata cu litera B. In 1980, cand calculatoarele au inceput sa fie echipate cu HDD-uri, acestea au fost marcate incepand cu litera C, deoarece primele doua litere erau deja comune pentru unitatiile Floppy.

Desi sistemele din ziua de astazi nu mai utilizeaza Floppy, litera C ca si partitie primara este comuna, si nu va fi schimbata prea curand, literele A si B fiind totusi rezervate pentru Floppy. Sistemele de operare moderne, ne permit totusi schimbare literei chair si pentru partitia primara, asadar daca doriti, aceasta poate fi schimbata.

 

 

comments
 
Leave a reply »

 

Leave a Response