3 comments

De ce mor… bateriile!

by on 24/03/2015
 

Ați fost curioși vreodată să aflați de ce bateria voastră de litiu-ion tinde să devină mai puțin eficientă cu trecerea anilor? Bun, pentru că acum puteți vedea procesul la nivel nanometric. Departamentul de Energie al SUA a efectuat un test prin care să se determine comportamentul exact al compoziției unei baterii în timp.

Rezultatul, vizibil printr-un microscop electronic, arată cum particule de litiu se vor depozita cu timpul pe electrod, la fiecare ciclu de încărcare și descărcare. Aceste particule nu se dizolvă complet și acoperă electrodul, ducând la scăderea capacității sale. Testul este mai important decât ați crede, deoarece acum pot fi verificate cu ușurință șansele tehnologiilor viitoare pentru baterii de-a avea o longevitate mai mare.

comments
 
Leave a reply »

 
 • Alex Cebuc
  24/03/2015 at 22:30

  E adevarat ca daca tii laptopul cu bateria in el si e conectat la curent se duce bateria ?

  Răspunde

  • Anturaju Daniel
   25/03/2015 at 11:29

   Nu. Eu asa am folosit toate laptopurile mele cu bateria in ele si bateriile sunt bune si acum. Conteaza doar ciclurile de incarcare descarcare, aceste cicluri duc la uzura bateriei.

   Răspunde

  • Andi Sabin
   25/03/2015 at 12:29

   Some say… ca pentru a mentine oarecum eficiența bateriei este indicat ca o data la jumatate de an s-o lasi sa se descarce de tot si apoi sa-i faci full refill.

   Răspunde

Leave a Response