0 comments

Jocurile video îți pot dezvolta sau deteriora creierul

by on 15/08/2017
 

Recent a fost efectuat la Universitatea din Montreal un studiu despre jocurile video și efectele acestora asupra creierului. Aparent, ar exista o legătură între genul de jocuri cu care ne delectăm în timpul liber și cantitatea de materie cenușie din hippocampus. Concluzia a fost că shooterele precum Call of Duty sau Medal of Honor afectează negativ creierul, pe când jucătorii de platformere, jocuri de aventură sau puzzle-uri sunt afectați într-un mod benefic.

Gregory West, profesor asociat la Universitatea din Montreal, este primul care a afirmat într-un articol din jurnalul Molecular Psychiatry că a găsit o legătură clar nocivă între pierderea de materie cenușie dintr-o zonă critică a creierului și interacțiunea cu calculatorul.

Gregory West a declarat către CBC News:

Au fost publicate unele studii care demonstrează că jocurile video ar putea avea un efect pozitiv asupra creierului, mai precis asocierile pozitive dintre jocurile video de acțiune, shooterele, și atenția vizuală și abilitățile de control motric. Până în prezent, nimeni nu a dovedit că interacțiunile om-calculator ar putea avea un impact negativ asupra creierului – în acest caz asupra sistemului memoriei din zona hippocampusului.

Cercetătorii au întrebat mai întâi 33 participanți cât de des au jucat jocuri video în ultimul an. Au efectuat teste de imagistică prin rezonanță magnetică (cunoscute mai popular ca RMN-uri) și au descoperit că cei care joacă jocuri de acțiune în medie de 19 ore pe săptămână au mai puțină materie cenușie în hippocampus decât cei care nu joacă jocuri video. Ulterior cercetătorii au rugat alți 43 oameni care nu joacă de obicei jocuri video să petreacă 90 ore pe parcursul a aproximativ 10 săptămâni jucând fie jocuri de acțiune, sau jocuri Super Mario într-un mediu controlat.

Concluziile lui Gregory West au fost că oamenii din grupul care au jucat jocuri de acțiune au mai puțină materie cenușie în hippocampus, iar cei care au jucat jocuri Super Mario au înregistrat o creștere de materie cenușie în aceeași zonă.

Hippocampusul este acea parte a creierului asociată cu navigarea spațială, reglarea stresului și memoria. Unii cercetători sunt de părere că oamenii cu o cantitate redusă de materie cenușie în zona hippocampusului sunt predispuși la un risc mai mare de boli precum depresia sau boala Alzheimer.

Gregory West concluzionează:

În timp ce antrenăm un sistem, celălalt sistem poate fi neglijat, și ar putea da semne de atrofiere.

Dacă totuși jucați mai multe shootere, nu-i cazul să vă alarmați. Dr. West a afirmat că sunt necesare mai multe studii în viitor înainte de a exista o corelare solidă. Și chiar dacă pierdeți materie cenușie de la jucat prea mult CS:GO sau Overwatch, nu înseamnă neapărat că sunteți în pericol.

De exemplu, prof. Andrew Przybylski de la Universitatea din Oxford, își manifestă scepticismul în privința acestui studiu.

Doar pentru că putem corela mărimea hippocampusului cu unele lucruri care ne îngrijorează, nu înseamnă neapărat că există o conexiune ilicită între mărimea hippocampusului și demenție.

Sursa

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response