9 comments

Linux a împlinit 25 de ani

by on 25/08/2016
 

În această zi, cu 25 de ani în urmă, un individ numit Linus Benedict Torvalds făcea un anunț pe un grup de discuții despre sistemul de operare Minix că lucra la propriul său sistem de operare.

Acel sistem de operare urma să aibă câteva idei comune cu Minix, dar urma să fie bazat pe cod propriu, fiind dezvoltat Torvalds ca un hobby. Nu avea de gând să transforme sistemul de operare în ceva mare și profesionist, doar ceva care să ruleze pe un 386 și cu care să își ocupe timpul. Acel sistem de operare era Linux. Iar prin magia internetului, și a faptului ca Google a cumpărat baza de date de Usenet a companiei care găzduia grupul de discuții pe care a postat Torvalds anunțul, puteți vedea și voi acel prim semn care prevestea nașterea lui Linux. 

Desigur, ceea ce a început ca un hobby s-a transformat într-un sistem de operare care a cărui variante sunt acum folosit cam de fiecare server de pe planetă, multe routere, cea mai mare parte din telefoanele mobile, câteva frigidere, și un număr surprinzător de mic de PC-uri desktop.

Cu această ocazie a mai fost dezvăluit și un detaliu destul de interesant. Chiar dacă a început ca un hobby și în mare parte a fost dezvoltat de oameni pasionați de tehnologie, gratuit, acum cam fiecare dezvoltator de Linux este plătit. Nu numai asta, dar contribuțiile cele mai mari nu vin de la indivizi, ci de la companii, cum ar fi Intel, care a contribuit cu aproape 13% din baza de cod a sistemului de operare între variantele 3.19 și 4.7.  Oameni care ajută la dezvoltarea sa fără să fie plătiți încă mai există, dar aceștia sunt responsabili pentru doar 7.7% din volumul de muncă realizat pentru progresul lui Linux.

[Ars Technica]

comments
 
Leave a reply »

 

Leave a Response