Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Merita sa iti cumperi un laptop din Statele Unite?

/
/
/

Hai sa fim seriosi! Un laptop, mai ales unul de gaming, este foarte scump, componentele in sine, precum si manufacturarea acestora fiind extrem de costisitoare pentru producator. Mai adaugam si costuri de marketing, plata lucratorilor, trasport si pretul unui laptop bun sare uneori de 4000 de lei.

Presupun ca multi dintre voi s-au intrebat daca merita, sau nu, sa cumperi un laptop din Statele Unite? O intrebare legitima, mai ales din perspectiva portofelului plin de molii si de carti de credit inutilizabile. Sa scazi din costul total 150 de dolari este o realizare, iar preturile din US sunt pe buna dreptate mult mai atragatoare!

America este alcatuita din state federale, iar asta o face sa detina niste reguli diferite de ale noastre, ca de exemplu absenta taxei TVA, in locul acesteia existand ceea ce ei numesc: taxe pe vanzari sau  tax sales, acestea putand sa varieze in functie de produs si de proveninenta acestuia. Daca, de exemplu, il cumperi online, exista unele reguli care te scapa de platirea a pana in 12% din valoarea produsului.

Practic, daca produsul paraseste statul, acesta nu mai plateste taxa respectiva. Simplu, nu? Suna bine federatia asta? Ei bine, citand un mare ganditor mioritic: „Iarna nu-i ca vara!”, la noi aici in Uniune lucrurile sunt mai complicate! Noi avem vami, taxe, TVA, chestii care ne fac sa platim mai multi bani atunci cand produsul ajunge la noi.

Sa teoritizam ca am cumparat un laptop Origin, pentru ca arata al dracu de bine, dintr-un magazin online din US si am platit pe el suma de 2400 de dolari. Indicat este sa dai banii in mana vanzatorului si sa il ridici singurel sau sa rogi o ruda, pentru ca trimiterea produsului in tara atrage de la sine si plata TVA-ului si taxei vamale pentru electronice. Asa ca, tot cam acolo ajungi Plus ca trebuie sa ne aducem aminte de faptul ca trebuie sa stai si la coada sa iti desfaca coletul, sa iti inspecteze continutul. Alta pierdere de timp, pe care sincer, daca stai sa o cuantifici in bani, iesi mai relaxat si mai castigat. 

Pe langa asta, exista si riscul distrugeri produsului in timpul transportului, in cazul de fata un laptop, care venind din America s-ar putea sa mai faca un bad la HDD, sa dezvolte un pixel mort si tot asa. Si sa nu uitam garantia. Daca latopul pateste ceva, trebuie sa il trimiti inapoi! Alti bani, alta distractie. Si uite asa se strang motivele sa nu cumperi un laptop din Statele Unite, pentru ca asa cum zicea bunica: „E mai mare daraua decat ocaua!”

Singura varianta fiabila in care iti permiti sa cumperi un laptop este daca te duci in vizita in US sau pleci cu munca, altfel lucrurile stau destul de sumbru pentru cumparatorul online, care sigur, nu plateste acele taxe de vanzare americane, pentru ca trimite peste granitele statului, dar platesti la vama la noi! Poti sa incerci sa fentezi sistemul si sa spui ca e cadou sau mai stiu eu ce, dar este mult mai simplu sa il iei in traista si sa il trimiti catre producator, cine stie poate chiar local, pentru reparatii.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

1 Comments

  1. 1. Nu toti avem rude in Statele Unite.
    2. E mai bine sa ma duc in Statele Unite sa platesc vanzatorului in mana pentru laptop si apoi sa revin in Romania?
    3. Singura varianta fiabila e sa cumperi un laptop din Romania. Se gasesc. Nasol ca sunt scumpe. Peste 8.000 lei cele cu adevarat de gaming.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

It is main inner container footer text