16 comments

Prețul SSD-urilor va crește pentru o vreme

by on 06/12/2016
 

Sper că v-ați îndopat PC-urile de Black Friday cu SSD-uri pentru că prețul lor va crește în următoarele luni.

DRAMeXchange, o companie care se ocupă cu monitorizarea prețurilor pentru chip-uri de memorie, raportează o creștere iminentă și de ceva durată pentru costul componentelor de bază. Memoria NAND se va scumpi, deoarece ne aflăm în punctul de tranziție final de la memorie planară, folosită în majoritatea SSD-urilor, și cea 3D.

Memoria 3D, la care chip-urile sunt suprapuse și interconectate pe verticală, oferă avantaje numeroase față de cea planară, fiind la bază unor SSD-uri precum cele din seria 900 de la Samsung, care pot sări de 2GB/s ca viteză de citire prin NVMe.

Din păcate, capacitatea de producție pentru memorie 3D încă nu se află la un nivel suficient de mare cât să acopere cererea. Ca urmare, prețurile cresc și vor continua să crească până când producția atinge un nivel adecvat. Asta se va simți în special la SSD-urile pentru segmentul Enterprise, care necesită echipament ceva mai specializat.

Priviți totuși partea bună, nu este vorba de o creștere care va ridica prețul SSD-urilor până la nivelul de acum 2-3 ani. Creșterea va fi de câteva procente, nu o dublare. Iar după ce se va face tranziția la 3D NAND în întreaga industrie, performanța și capacitatea chiar și pe segmentul low-end vor crește simțitor. Desigur, mai există problema că standardul SATA 3 are o limită de 6Gb/s. Fie vom avea nevoie e SATA 4, fie se va trece direct la conectarea SSD-urilor la PCI-Express, prin NVMe sau direct.

[PCWorld]

comments
 
Leave a reply »

 

Leave a Response