Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Wow, emotia stimuleaza participarea si in online!

/
/
/
/
image

Wow, emotia stimuleaza participarea si in online!

Topul celor mai mari clisee din marketingul digital are pe pozitiile 3, 2 si 1 fraza „Emotia vinde.”.

Cliseele pot face parte din categorii relativ opuse, unele transmitand niste nonsensuri iar altele niste truisme, dar as face precizarea ca fraza mai sus amintita e mai degraba din a doua categorie. „Thank you, Cpt. Obvious!” puteam banui ca emotia vinde, doar o problema ar mai fi aici: a nu se intelege ca emotia inseamna doar mesajele emotionale (pisici, bebelusi, felicitari de dragoste etc). Statistic vorbind (conform New York Times) intr-un top al emotiilor care genereaza engagement in social media, aparent uimirea pozitiva sau sentimentul de compasiune de exemplu, sunt detronate de furie.

Faptul ca mesajele emotionale au o tractiune mai mare decat cele rationale este indubitabil, studii nu tocmai recente aratand destul de clar ca informatia senzoriala se proceseaza in creier de aproximativ 5 ori mai rapid decat cea rationala. Si cum emotiile sunt bazate pe stari, e relativ clar de ce o persoana filmata intr-un testimonial si cu care eu ma identific, ma apropie de decizia de achizitie mai mult decat o lista de specificatii.

Totusi provocarea, sau cel putin intrebarea interesanta ar fi urmatoarea: Daca in varful topului aducator de profit stau niste emotii negative, cum fac sa speculez aceasta oportunitate, fara a-mi prejudicia brand-ul prin asocierea cu ele?

Stiu ca este o intrebare usor cinica, dar daca studiem campanii de comunicare online cu acest criteriu in minte, vom vedea ca atitudinea pozitiva cu care ni se prezinta o solutie induce o usoara stare de discomfort legata de eventualitatea in care nevoia la care campania face referire ar ramane nesatisfacuta.

Prin motto-urile corporatiste, Apple ne indeamna sa gandim diferit, BMW face referire la bucuria de a conduce, iar cei de la Opel marturisesc ca iubesc automobilele.

De ce iti e mai frica? De ideea ca nu ai putea gandi diferit, de lipsa bucuriei de a conduce, saaaau de simplul fapt ca producatorul masinii tale nu isi iubeste neaparat meseria? …eh? 😉

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar